כשזכרון "טיפשי" הוא אירוע השורש!
קרה לך פעם שהתפרצת על הילדים בלי סיבה נראית לעין?
שאיבדת סבלנות מול בן או בת הזוג על משהו קטן, ולא הבנת למה הגבת בעוצמה כזאת?
האם מצאת את עצמך נמנע או מתרחק מסיטואציות מסוימות בלי לדעת בדיוק למה?
או שיש לך תחושה קבועה שמשהו לא ברור משפיע על ההתנהגות שלך?
אם כן, ייתכן שגם לך יש “שטות מהילדות” שמסתתרת עמוק בתת-המודע שלך ומפעילה אותך בלי שתדע.
כולנו נושאים איתנו זיכרונות ילדות קטנים, כמעט חסרי חשיבות בעינינו – משפט אחד של מורה בכיתה, הערה קטנה שלא במקום מחבר, תגובה, לכאורה לגיטימית, של הורה למשהו שעשינו, רגע קצר של מבוכה וכד.
זיכרונות אלו נתפסים בעינינו על פי רוב כסתמיים ולא ראויים להתייחסות.
אבל האם הם באמת חסרי משמעות? האם הם סתם זכרונות שטותיים מהילדות?
או האם ייתכן שמתחת לזיכרון כזה דווקה מסתתר משהו גדול בהרבה?
משהו שמנהל בסתר את התגובות הרגשיות שלך גם היום, 20, 30 או אפילו 40 שנה אחרי?
איך זכרונות עבר הופכים ל-"שטויות" בתפיסתנו?
במציאות, אותם אירועים קטנים הופכים ל”שטויות” בעיקר בזכות אסטרטגיות התמודדות שונות שפיתחנו בילדותנו, אסטרטגיות שאיפשרו לנו להתמודד עם רגשות כאלו ואחרים, אסטרטגיות שנלמדו מההתנהגויות והתגובות של ההורים שלנו ושל הסובבים אותנו.
כי כילדים, לא היו לנו כלים מתאימים להתמודד באופן ישיר עם רגשות קשים כמו בושה, פחד או אשמה, ולכן אימצנו בצורה לא מודעת את האסטרטגיות שהמבוגרים סביבנו הדגימו לנו – כמו נרמול (“זה קורה לכולם”), הדחקה (“תשכח מזה, זה לא משהו רציני , פשוט אל תתעסק עם זה יותר”) או ביטול (“אתה סתם מגזים, לא קרה כלום, זה בכלל לא עניין”).
עם הזמן, אסטרטגיות ההתמודדות הללו הופכות לחלק מהדרך שבה אנחנו מתמודדים עם אירועים רגשיים מאתגרים גם כמבוגרים, והן נקראות היום “מנגנוני הגנה”.
ישנם חמישה מנגנוני הגנה נפוצים במיוחד:
נרמול: לומר לעצמנו שהאירוע הוא שגרתי, קורה לכולם, ולכן לא ראוי להתייחסות מיוחדת.
הדחקה: מחיקת הזיכרון מהמודע עד למצב שאנחנו באמת לא זוכרים שהוא התרחש.
הכחשה או ביטול: שכנוע עצמי שהאירוע כלל לא השפיע עלינו, גם אם במעמקי תת-המודע עדיין קיים כאב.
הומור: שימוש בבדיחות או צחוק כדי להפחית את המבוכה או הכאב של האירוע, ובכך להסיט את תשומת הלב ממנו.
השלכה: ייחוס התחושות השליליות למישהו אחר או לסיטואציה אחרת, כדי לא להרגיש אחריות או אשמה.
המנגנונים האלה כל כך יעילים, שכשאנחנו מתבגרים, אנו כלל לא מרגישים את עוצמת הרגש המקורי. אנחנו מביטים אחורה ורואים רק “שטות” חסרת משמעות. המודע שלנו מסמן את האירוע כחסר חשיבות, אבל תת-המודע שלנו, לעומת זאת, שומר היטב את הזיכרון, את המטען הרגשי הטעון בו ואולי גם כל מני מסקנות ומחשבות סובבות האירוע עצמו.
מה מסתתר מתחת לשטות מהילדות? - העומק הרגשי שמתחת לשכבות ההגנה
כשאנחנו אומרים לעצמנו “זו רק שטות מהילדות”, אנחנו למעשה עלולים להתעלם מרגשות עמוקים, שלעתים אינם מודעים לנו כלל. לפעמים מתחת לפני השטח של אותם זיכרונות סתמיים לכאורה, מסתתרים רגשות כמו: פחד, בושה, בדידות, דחייה ואשמה.
בקליניקה של מטפל ה-IEMT, בזכות העבודה המדוייקת עם תת-המודע, הרבה פעמים צצים זכרונות כאלו, שהמטופל מבטל, מנרמל, מכחיש או לא מבין את הקשר בכלל.
אבל ברגע שמתחילים לעשות עבודה, לגעת ולפרק את שכבות ההגנה השונות, אולי אפילו משחררים רגש של התנגדות, שהיה שם כמעטה הגנה, אז פתאום עשויים לצוף מעלה (אל המודע) רגשות מודחקים אחרים.
לדוגמה, אירוע קטן שבו חבר לא הסכים לתת למטופל ביס מהסנדוויץ’ בילדות, יכול להסתיר תחושות קשות של דחיה ו/או בדידות עמוקה. שנים אחרי, האירוע נחשב ל-“שטות מהילדות”, המטופל לא מתעסק עימו, הזכרון לא ממש נוכח בחייו, ואז באחד מתהליכי ה-IEMT, הזכרון צץ, המטופל מבטל אותו, אבל בזכות ההתעקשות של המטפל, נכנסים לעבודה עם הזכרון הזה ופתאום צפות ההטבעות הרגשיות של הדחיה או הבדידות העמוקה. בדיעבד האירוע ה-“שטותי” הזה, היה בעצם הנקודה הקריטית להתערבות, ההטבעה הרגשית שעליה כדאי לעשות גירוי בילטרלי (תנועות עיניים או אחר).
ההערה סתמית של הורה או מורה יכולה לטמון בחובה בושה עמוקה שמלווה אותנו שנים רבות. אפילו תגובה רגשית של הורה לאירוע מסויים, שהמטופל כילד, הזדהה עם ההרגשה של ההורה, חשב שהיא שלו, הדחיק אותה, והזכרון הפך להיות “שטות מהילדות”.
כאשר אנחנו מאפשרים לעצמנו (ולמטופלים שלנו) להתבונן לעומק בזיכרונות הללו ללא שיפוט או ביטול, יכול להתגלות לנו עולם רגשי עשיר, שלמרות שהוא כואב לרוב – דווקא הוא זה שיאפשר לנו לשחרר ולצמוח. דווקא הזכרון הלכאורה שטותי הזה – הוא הוא נקודת ההתערבות הקריטית.
ערימת רגשות
לעיתים בקליניקה, בעבודת IEMT, כשמשחררים רגש אחד מזכרון שהוא הטבעה רגשית, עלול להופיע רגש נוסף, וכך מספר רגשות שמסתתרים מתחת, כמו קליפות של בצל, שקילוף של אחת, מגלה לנו אחת נוספת.
כדי להמחשי איך זה קורה, ניקח לדוגמה מטופל שבמהלך הסשן הטיפולי, נזכר בזכרון ילדות שהמורה גערה בו על כך שלא סיים מטלה בזמן. במבט ראשון, הוא תיאר את האירוע כ”סתם רגע של אי-נעימות”. אך אחרי ששחררנו את השכבה הראשונה של הרגש – “אי נעימות”, פתאום עלתה תחושה עמוקה של בושה. אחרי ששחררנו את רגש הבושה הזה, הופיע כעס, כעס על המורה, על האופן שבו היא התנהגה אליו, אחרי שחרור הכעס הטעון בזכרון, פתאום הופיעה שכבה נוספת הפעם עם עצב עמוק, שנבע מתחושה שלא ראו אותו, שלא הבינו אותו.
– התופעה הזו גם מסבירה לרוב, את המקרים שמגיעים אלי לקליניקה, אחרי שנים של טיפולים, ואז עולה זכרון של אירוע משמעותי, והמטופל אומר: “אבל כבר שחררתי את זה”, או “עבדתי על זה מלא שנים כבר”. זה שנעשתה העבודה על אירוע רגשי משמעותי, לא אומר ש(א) המטען הרגשי שוחרר באמת או (ב) כל המטענים הרגשיים שוחררו.
כאשר אנחנו כמטפלים מכירים בעומק הרגשי, באפשרות שיש “ערימת רגשות” טעונים בזכרות, אנו יכולים לבחון איך נעזור למטופלים שלנו (ולעצמנו) לעבד את האירועים מהילדות ולשחרר את עצמנו מטריגרים רגשיים הפועלים עלינו גם כיום.
איך "שטות מהילדות" הופכת לטריגר בהווה?
המוח שלנו לומד כיצד להגיב למציאות על בסיס ניסיון העבר. כאשר אנו חווים אירוע רגשי בילדותנו, הוא נחרט בתודעה שלנו כ”הטבעה רגשית“. הטבעות אלו עשויות להיווצר גם מאירועים משמעותיים וגם מאירועים שוליים לכאורה – אותם רגעים שאנו תופסים כ”שטות מהילדות”. אך גם אם האירוע נראה חסר חשיבות, התגובה הרגשית שנוצרה בו, והשתמרה טעונה בזיכרון, עשויה ללוות אותנו במשך שנים.
ואז, כאשר אנו חווים סיטואציה דומה בבגרותנו, המוח שלנו מזהה את הדפוס ומגיב בצורה אוטומטית בהתאם לרגש הראשוני שנלמד. התגובה אינה נובעת בהכרח מהאירוע הנוכחי, אלא מקישור לא-מודע שנעשה לזיכרון העבר. זו הסיבה לכך שאנו עלולים להגיב בעוצמה לא פרופורציונלית או לחוש רגשות שאינם בהכרח תואמים את הסיטואציה.
למשל, אדם שמרגיש דחייה חברתית כילד, גם אם זה היה אירוע “קטן”, עשוי לפתח רגישות מוגברת למצבים שבהם הוא חש שלא מקבלים אותו. כתוצאה מכך, גם כמבוגר, כאשר קולגה בעבודה מתעלם ממנו בשיחה, הוא עלול לחוות תחושת דחייה עוצמתית, אפילו אם הסיבה האמיתית לכך אינה אישית.
התגובה הרגשית הזו מתקבעת בתת-המודע כמעין “תבנית הפעלה” – כל פעם שמצב דומה מתרחש, התגובה תופיע אוטומטית, לעיתים בלי שנבין למה.
מכאן, ניתן להבין כי הדרך לשחרר את הטריגר אינה רק בניסיון לשלוט בתגובה הרגשית, אלא בזיהוי נקודת הכניסה לעבודה, שליפת ההטבעה המקורית או הידהודים שלה, סיום תהליך עיבוד הזכרון, שחרור הרגש הכלוא בו, ושחרור הטריגר ממערכת ההפעלה הרגשית שלנו.
אז איך נדע אם אירוע מהילדות באמת משפיע עלינו בהווה? הנה כמה סימנים שיעזרו לנו לזהות את זה.
סימנים ש"שטות מהילדות" מפעילה אותנו
כדי לזהות אם זיכרון ילדות “שטותי” מפעיל אותנו, ניתן לשים לב לדפוסים חוזרים ולתגובות רגשיות לא פרופורציונליות. הנה כמה סימנים לכך שהעבר עדיין משפיע על ההווה שלנו:
תגובות חזקות ולא מוסברות – תחושות של עצב, כעס או חוסר סבלנות שמתפרצות ללא הסבר הגיוני, או תגובה עוצמתית לסיטואציות שנראות חסרות משמעות לאחרים.
תחושה של “הגזמה” עצמית – כאשר אנחנו מרגישים שהתפרצנו, נפגענו או חווינו רגש חזק יתר על המידה, לא תואם מציאות, אבל לא מבינים למה – ורגע לפני הרציונליזציות.
הימנעות ממצבים מסוימים – פחד בלתי מוסבר מסיטואציות חברתיות, מקבלת ביקורת, מחשיפה רגשית או מכל מצב שמזכיר באופן לא מודע חוויות עבר.
תחושת חוסר שליטה ברגשות – הידיעה שתגובה מסוימת אינה הגיונית אך בכל זאת קשה לשלוט בה, כמו התפרצות זעם, חרדה פתאומית או חוסר סבלנות קיצוני.
מחשבות חוזרות על אירועים מהעבר – חזרה לא מודעת לזיכרון מסוים שוב ושוב, גם אם הוא נראה שולי, ושאילת השאלה “למה אני בכלל זוכר את זה?”
אם אחד או יותר מהסימנים האלו מופיעים, ייתכן ש”שטות מהילדות” מפעילה אותנו ברמה עמוקה יותר ממה שנדמה לנו. ההכרה בכך היא השלב הראשון בדרך לשחרור ולהבנה עמוקה יותר של עצמנו.
כמטפלים עלינו להיות ערים במיוחד להערות אגב, סימנים ורמזים נוספים שמופיעים בדברי המטופלים שלנו, שמרמזים לנו על נקודות כניסה לעבודה, שדרכן נוכל לשלוף את ההטבעות הרגשיות הרלוונטיות לעבודתינו.
מטפלי ה-IEMT לומדים לפתח את היכולת לזהות את הרמזים השונים, וכיצד לעבוד עימם כדי להכנס לעבודה ולזהות את ההטבעות השונות שאותן יש לשחרר.
IEMT לזיהוי, שליפה ושחרור השורש הרגשי
אחת המטרות של העבודה על פי שיטת IEMT היא לזהות את הרמזים לכך שיש הטבעה רגשית, ואז בעזרת פרוטוקולים שונים לשלוף מתת-המודע את הזכרון הטעון ולשחרר ממנו את הרגשות הכלואים על ידי עבודה עם תנועות עיניים (ושיטות גירוי בילטרלי נוספות). מימד העבודה הרגשית של ה-IEMT איננו לעסוק רק בזיכרונות עצמם, אלא במבנה הרגשי שסביבם, מה שמאפשר לזהות את הרגש הראשוני והאם יש רגשות נוספים מתחתיו, לשחרר את הרגשות הכלואים, לשנות דפוסים אוטומטיים ולהביא לתגובות אדפטיביות ובריאות יותר לאדם וסיטואציות בחייו.
התהליך כולל:
זיהוי רמזי כניסה לעבודה רגשית – דרך כלים ומיומנויות שהמטפל פיתח, הוא יכול לזהות את נקודות הכניסה לעבודה המדוייקות לקושי שהמטופל מגיע עימו לקליניקה.
מציאת ההטבעה הרגשית – תהליך לשליפת הזכרון הטעון רגשית, האירוע שבו המטופל למד להרגיש כך (אחד או יותר).
תנועות עיניים לשחרור הרגש – טכניקות גירוי בילטרלי (שונות) שמסייעות למוח לעבד מחדש את הזיכרון, להוריד את עוצמתו הרגשית, לשחרר ממנו רגשות כלואים ולהפוך אותו לחלק מההיסטוריה-ביוגרפיה של המטופל.
יצירת חווית רגש חלופית – במקום הדפוס הישן, המטופל מפתח פרספקטיבה רגשית חדשה ומאוזנת יותר כלפי האירוע ובחינה שהטריגרים כבר לא מפעילים.
אז מה אנחנו יכולים ללמוד מכל זה?
א. הזיכרונות ה”קטנים” שלנו אינם באמת קטנים, שטותיים, לא רלוונטים.
ב. חלק גדול מהם, הם השורשים של הטריגרים שמפעילים אותנו כיום.
ג. הבנה וההכרה בכך יכולה לפתוח דלת לפריצות דרך משמעותיות.
ד. כשהמטפל יודע כיצד לעבוד עם תת-המודע של המטופלים שלו, אפשר בתהליכים קצרי מועד לשחרר את המטופלים מטריגרים שמנהלים את חייהם, ובכך גם לשנות תגובות (מחשבתיות, רגשיות והתנהגותיות) אוטומטיות לא מותאמות, ולהתחיל לנהל את חיינו מתוך בחירה ולא מתוך תבניות רגשיות ישנות.
בסופו של דבר, כאשר אנו כמטופלים וכמטפלים, מוכנים להשתעשע עם הרעיון שמה שנראה לפעמים כ”שטות מהילדות” עלול להתברר כתיבת פנדורה נעולה הייטב, אנו נמצא את הדרך לריפוי, שחרור, צמיחה והתפתחות, מעבר ל-“תכנות המקורי” שעימו גדלנו.
קדימה הצלוח’ס
מיקי ברקל
8 תגובות
מחכים מאוד🙏🌹
תודה זיוה דינה 🙂
קדימה הצלוח’ס
מיקי
קראתי את המאמר שלך, מאמר מקצועי ויש בו הרבה נתונים מדעיים, המאמר עוזר למי שעוסק בתחום אבחון דידקטי ללקויות למידה וגם למי שעוסק בתחום חינוך מיוחד והוראה מותאמת. אשר נותן אינדקציה ואור על התפתחות הילד/ התינוק בגיל צעיר ומסייע בהסבר לאבחנת תחום הזיכרון בגיל הרך.
מאחל לך הצלחה והמשך עבודה פורייה ויישר כוח.
אשמח לשיתוף פעולה.
ד”ר האני זיאדה
מומחה פסיכולוגיה חינוכית הדרכתית.
מומחה לקויות למידה.
תודה רבה על המשוב המושקע 🙂
אשלח לך מייל ונדבר בתחילת שבוע הבא
קדימה הצלוח’ס
מיקי
מאמר מדהים שמקפל בתוכו את כל המהות של ה IEMT ואיך שנים של טיפולים לא מצליחים לתפוס את הנקודה הספציפית מהשורש ששם כל השינוי התודעתי (בלי לדעת למה ומה תוקע את האדם עכשיו) קורה.
האירוע מהעבר גורם לאדם לפתח אסטרטגיות התנהגות לא מקדמות ו/או אמונות מגבילות ובעיקר תגובות לא מידתיות לסיטואציות עכשוויות, כמובן בלי להבין למה..
בקיצור מיקי, המאמר הזה צריך להיות מופץ וכמה שיותר בקרב מטפלים כדי שיבינו איך סשנים על גבי סשנים יכולים להיפתר גם ללא כל החפירות..
תודה על המתנה שקבלתי ממך לפני כמה וכמה שנים שמלווה אותי לאורך הדרך
איזה כיף לקרוא את המשוב הזה 🙂 תודה
מאמר מצוין שמתאר נהדר את העבודה עם התיאוריה והכלים של IEMT . כלים יעילים ומדויקים שמאפשרים לעזור בצורה מאד אפקטיבית 🙏🤍
תודה רבה רבה יואב 🙂